Cum să redenumești fotografiile în Lightroom?

Cum să redenumești fotografiile în Lightroom?

Pentru cei care încă învață Lightroom, în rândurile de mai jos vei afla trei metode prin care poți să-ți redenumești fotografiile în Lightroom. De ce ai avea nevoie să le redenumești? În primul rând pentru a le identifica mai ușor în cazul în care clientul dorește modificări pentru o fotografie și în al doilea rând pentru optimizare SEO.

Cum să redenumești fotografiile în Lightroom la import?

Dacă vrei să scapi de numele default al fotografiilor tale cu DSC de la Nikon sau IMG de la Canon poți face acest lucru chiar din momentul în care alegi să le imporți în Lightroom.

În partea dreapta, o să găsești secțiunea „File Renaming”, iar pentru a redenumi fotografiile chiar de la import este necesar să urmezi pașii de mai jos:

1. Bifează căsuța „Rename Files” pentru a putea activa partea de redenumire a fotografiilor;

2. Din drop-down-ul „Template” alege-l pe cel dorit – eu recomand Custom Name – Sequence sau Custom Name – Original File Number. În exemplul de mai jos am ales varianta Sequence pentru a numerota fotografiile de la 1;

Redenumire fotografii la import in LightRoom - pasul 1

Redenumire fotografii la import in LightRoom – pasul 1

3. În căsuța „Custom Text” adaugă numele pe care vrei să-l aibă fotografiile. Poți alege numele clientului, tipul de ședință foto sau alte denumiri care te vor ajuta să identifici mai ușor despre ce fotografii este vorba;

4. Start number – în mod default el va fi mereu 1, dar dacă vrei să începi numerotarea fotografiilor tale cu alt număr mai mare decât 1, poți modifica direct în câmpul respectiv;

Redenumire fotografii la import in LightRoom - pasul 2

Redenumire fotografii la import in LightRoom – pasul 2

5. La „Extensions” am ales varianta „Leave as-is” dar poți alege din meniul drop-down și Lowercase sau Uppercase;

6. La final apasă Import, iar fotografiile tale vor fi importate și redenumite în același timp.

Cum să redenumești fotografiile în Lightroom la export?

1. Selectează fotografiile pe care vrei să le exporți și apasă butonul de Export:
2. În box-ul ce apare mergi la „File Naming”, bifează „Rename To:” și ca în cazul redenumirii la import, alege din drop-down cum vrei să redenumești fotografiile;
3. La Custom text adaugă denumirea dorită și apoi „Export”. 🙂

Redenumire fotografie în Lightroom la export

Redenumire fotografie în Lightroom la export

Cum să redenumești doar fotografiile selectate ca și favorite?

În general acestea sunt fotografiile pe care le alege clientul după o ședință foto sau poate cele pe care vrei să le publici ca un „fast preview” după un eveniment drag. Pentru a putea face acest lucru este necesar să fii în Library Module, iar după ce ai selectat fotografiile dorite apasp F2 – o scurtătură în Lightroom care te va duce la pasul următor.

Redenumire fotografii favorite fast preview LightRoom

Redenumire fotografii favorite fast preview LightRoom

Ca și în cele două exemple de mai sus vei avea de ales din mai multe opțiuni de redenumire a fotografiile. După ce o alegi pe cea dorită de tine, apasă ok și fotografiile selectate ca și favorite tocmai au fost redenumite.


Acestea ar fi cele 3 metode prin care îți poți redenumi fotografiile în Lightroom. Tu pe care o alegi? Așteptăm răspunsul tău în comentarii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *