Expoziţia de fotografie „Caligrafie intimă” – marţi, 7 mai 2019, ora 18:30

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași din b-dul Carol I, Parcul Copou prin Clubul Fotografilor Iași organizeaza la Galeria de Artă „La Gard” expoziţia de fotografie intitulata „Caligrafie intimă”  semnata de Eva Androniu.

Perioadă expoziţională: joi, 2 mai a.c. – vineri, 31 mai 2019.

Vernisaj: marţi, 7 mai 2019, ora 18:30, Sala „Diotima” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi”.

„Caligrafie intimă” este o selecție de fotografii alb-negru, cu accente minimalist-abstracte, cu influențe din lumea artei plastice, amintind de acuarelă și desenul în cărbune. Fotografiile sunt realizate pe parcursul mai multor ani, cu precădere iarna, anotimpul în care totul se simplifică aproape până la esență.

E o incursiune într-o lume diferită, atemporală, o lume care se desfășoară într-un spațiu fără granițe.

Caligrafie înseamnă „arta și deprinderea de a scrie frumos”. Dar și „felul propriu de a scrie a cuiva”.
E amprenta unică pe care o lăsăm pe o coală de hârtie, atunci când scriem ceva cu mâna noastră. Nu contează în ce limbă scriem sau cu ce caractere, fiindcă o caligrafie poate fi admirată și de cineva care nu înțelege sensul cuvintelor ce se aștern pe hârtie.
Fotografie înseamnă „arta și tehnica de a fixa pe o suprafață sensibilă la acțiunea luminii, o imagine produsă într-o cameră obscură”, suprafața fiind de fapt hârtia fotografică.
Fotografii „scriu” cu lumină. Cu lumina din jurul lor, dar mai ales cu lumina din sufletul lor. Atunci când aceștia declanșează o parte din sufletul lor rămâne imprimat undeva în imaginea pe care au realizat-o. 
Așa se ajunge la un anumit grad de intimitate între fotograf și privitor. Cu cât intimitatea e resimțită mai profund, cu atât actul creației apropie mai mult cele două suflete.
Și dacă „frumusețea e în ochii privitorului”, intimitatea autentică înseamnă profunzimea unui gând, al unui sentiment…
De aceea mi se pare esențial ca actul fotografic să creeze o legătură unică și intimă între fotograf și privitor, să transmită o stare sau un mesaj lăuntric.
Atunci când scrii caligrafic cu lumina din sufletul tău imaginea fotografică poate ajunge să atingă privitorul într-un mod foarte intim.

 

 

Text și fotografii – Eva Androniu 
Muzică – Abel Korzeniowski
Montaj – Florin Aioanei

 

Text: Eva Androniu

Afiș: Florin Aioanei

 

http://clubulfotografiloriasi.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *