Interviu Olga Vuscan - revistafoto.ro - Fotograf familie si new born Cluj

Olga Vușcan – suflet și pasiune pentru fotografia de familie

Olga Vușcan fotografiază povești de iubire din adolescență. De la fotografia de eveniment pe care o face din 2007 a trecut treptat la fotografia de familie. A intrat în studio în 2013 și de atunci creează imagini pline de culoare și de viață pentru familiile care îi trec pragul. Vă invităm să aflați mai multe despre ea, în interviu de mai jos. 

[Revista Foto]: Te rog să ne povestești câteva cuvinte despre tine și abordarea ta în fotografie. Cum, când a început cariera ta de fotograf?

[Olga Vușcan]: Cochetez cu fotografia din perioada liceului, dar drumul meu spre învățare cu adevărat a venit odată cu primul aparat foto digital, în 2004. Fotografiez din 2007 pe bani, să zic așa 🙂
Iubesc fotografia de portret pentru că iubesc oamenii, și cred că pot reda asta cel mai bine prin imagini pline de culoare și luminoase. Și mai cred că editarea trebuie să fie ca machiajul – discretă, să evidențieze frumusețea deja existentă, nu să se vadă editarea prima dată, înaintea imaginii în sine.

[Revista Foto]:Te-ai lansat ca fotograf de nuntă și ușor, ușor ai făcut trecerea către fotografia de familie. Ce a declanșat schimbarea?

[Olga Vușcan]: Trecerea la fotografia de familie a avut loc treptat. Am început să explorez această ramură în 2011, odată cu nașterea lui Matei, și după o vreme am realizat că sufletul meu și pasiunea de a învăța mereu despre fotografia de nuntă s-au mutat încet spre fotografia de familie. Abia după ce am ajuns la capătul puterilor am luat decizia – grea – de a renunța cu totul la fotografia de eveniment, ca să mă pot concentra la ce am ajuns să iubesc mai mult. Mi-a luat 1 an de zile să pot spune STOP.

[Revista Foto]: Știm că lucrezi foarte mult atât cu lumina naturală pentru ședințele foto outdoor, cat și cu cea artificială în studio. Cât de important este să cunoști toate sursele de lumină până să îți definitivezi un stil?

[Olga Vușcan]: Iubesc lumina. Îi simt prezența în orice peisaj sau cadru care mă atrage. Dar am învățat cu adevărat să o VĂD abia după ce am intrat în studio. Adevărata libertate de a te juca cu lumina cred eu că vine abia după ce te-ai “luptat” să o cucerești. Iubesc lumina naturală, dar lumina de studio e cea de care sunt îndrăgostită. Cred că stilul de a fotografia se schimbă și evoluează odată cu noile experiențe personale și cu dorința noastră de a explora, așa că le recomand tuturor să nu fugă de lumina artificială.
Lumina de studio poate fi o provocare, dar dacă îi dai o șansă poate fi aliatul tău cel mai bun.

[Revista Foto]: La partea de post procesare, ne poți spune ce software folosești?

[Olga Vușcan]: Fac selecția imaginilor în Photo Mechanic, editez imaginile în Lightroom si apoi intru în Photoshop pentru editările avansate, în special la fotografia de nou-născut și de maternitate. Revin în Lightroom pentru organizarea finală a galeriei, crearea variantelor alb-negru pentru fotografiile editate și exportarea lor pentru print și pentru web. Albumele le fac cu Fundy, iar galeriile finale le livrez clientului cu Zenfolio.

[Revista Foto]: În afacerea ta, ce consideri că te-a ajutat cel mai mult și te-a diferențiat de ceilalți fotografi?

[Olga Vușcan]: Experiența oferită clientului. Cred că asta e cel mai important aspect în relația fotograf – client. Clar, nu se discută că trebuie să le ofer imagini de cea mai bună calitate pe care o pot produce eu ca fotograf în acel moment. Dar experiența lor cu mine, de la primul contact până la livrarea produsului final, este elementul esențial care îi face pe clienți să mă recomande mai departe și să revină când vor o altă sesiune foto.

[Revista Foto]: Ce înseamnă pentru tine o fotografie bună și cum convingi clientul să aibă încredere în tine?

[Olga Vușcan]: O fotografie bună e 100% lumină bună, 100% ținută și ambient/cadru compatibile și 100% emoție și expresie. Nu la întâmplare am pus lumina la început, pentru că fără lumină bună nu ai imaginea pe care o visezi.
Încrederea se clădește în timp, cu fiecare client care îmi trece pragul și e încântat de experiența pe care o are cu mine. Fotografia de copii e mai mult decât tehnică și recuzită foto sau locație – e cunoașterea etapelor de dezvoltare fizică și psihică a copiilor și a adulților ca părinți, e răbdarea cu bebelușul care nu doarme și cu copilul de 2 ani care nu vrea să stea la poze, e înțelegerea temerilor, anxietăților și emoțiilor pe care un proaspăt părinte le simte copleșitor în primul an de viață al copilului. Faptul că sunt calmă, răbdătoare și relaxată, iar ei văd că eu știu ce fac și sunt stăpână pe situație uneori mult mai bine decât ei, mai ales dacă sunt la primul copil, le insuflă încredere în mine ca profesionist și ei vor transmite mai departe această părere prietenii lor și celor care îi urmăresc în mediul online.

[Revista Foto]: Care este cea mai mare provocare în a fi propriul tău șef?

[Olga Vușcan]: Echilibrul! Să ai puterea de a spune NU, să poți să te oprești și să te deconectezi de munca ta. Pentru că atunci când pasiunea se transformă în mijloc de câștig al existenței, e greu să spui stop. Mintea ta e mereu în acțiune.
Și trebuie să fii pregătit de perioadele în care nu ai de lucru și te stresezi că nu vin clienți, și pentru perioadele cu prea multă muncă, în care te stresezi că trebuie să livrezi tot ce ai promis, la timpul promis. Perioadele astea sunt ciclice și nimeni nu scapă de ele. Când ești propriul șef nu mai ai luxul de a te plictisi. 🙂

[Revista Foto]: Ce sfaturi ai da unui fotograf ce își dorește să intre în industria fotografiei de familie?

[Olga Vușcan]: Să o facă, dar nu cu impresia că e ușor. Mai ales dacă vine din fotografia de nuntă, care e o cu totul altă bestie de îmblânzit. Fiecare e grea în alt fel.

Eu cred că indiferent de câtă experiență ai avea într-o ramură a fotografiei, când vrei să te apuci de alta, ești un novice. Ai cu tine doar cunoștințele tehnice, dar pentru restul trebuie să începi cu începutul. Și acum, din fericire, avem fotografi români foarte talentați și cu ceva ani de experiență solidă în spate de la care putem învăța din start cum se face bine fotografia de familie.

[Revista Foto]: Pe lângă munca asiduă care crezi care este ingredientul de bază a succesului tău?

[Olga Vușcan]: Cred că perseverența și deschiderea spre învățare continuă. Caut mereu tehnici noi de joacă cu lumina, de editare, de posing cu adulții și copii. Vreau să explorez cât mai mult, să învăț mereu și să le ofer clienților mei nu doar un produs excepțional, ci și o experiență deosebită.

[Revista Foto]: Știm că ești organizatorul unei frumoase conferințe pentru fotografii de familie din România, Conferința fotografilor de familie și de nou-născut, de ce este important pentru un fotograf să participe la un asemenea eveniment?

[Olga Vușcan]: Cine face fotografie de mai multă vreme, știe că e o meserie în esență singuratică și izolantă. Și conferința s-a născut din nevoia de educație de calitate în această ramură și de o comunitate reală. Avem fotografi extraordinari în România, care pot sta liniștit cot la cot cu cei mai buni din lume. Sunt talentați, creează imagini extraordinare, au o etică de muncă impecabilă și au reușit aici, în țară.

Suntem la a doua ediție și prima a fost incredibil de faină. Am căutat lectori cu un portofoliu solid și cu experiență, care să ofere informații de calitate și să împărtășească din încercările și soluțiile lor. Dar dincolo de educație, găsești prieteni și parteneri. E atât de bine când ai pe cine întreba și acel cineva îți dă un răspuns de ajutor si la timp. Și asta se întâmplă acolo unde ai prieteni, iar conferința asta încearcă să facă: să transforme străinii în prieteni care să se susțină și să se ajute reciproc.

[RevistaFoto]: Trei lucruri interesante despre OMUL Olga Vușcan?

[Olga Vușcan]: Hmmm… Trei lucruri spun, dar nu știu cât de interesante sunt 😀 

Am cântat la vioară timp de aproape 9 ani, dar nu cred că aș mai ști să o fac. Prima mea meserie cu diplomă e educator-învățător (sunt printre ultimele generații de liceu pedagogic) și cred că asta mi-a rămas în sânge. Și nu îmi plac deserturile cu ciocolată – le prefer pe cele albe, cu fructe (asta e hint pentru când revenim la Iași 😉 ).

[Revista Foto]: Care este cartea ta favorită?

[Olga Vușcan]: Sunt atât de multe cărți care m-au atins și m-au transformat, încât e greu să mă opresc la una. Mă relaxez cu romane de gagici, și acolo preferata mea e Mândrie și Prejudecată :D, iar ultima carte pe care încă o citesc și mi se pare transformatoare pentru mine în acest moment al vieții mele este High Performance Habits de Brendon Burchard. În ultimii 4-5 ani am citit aproape exclusiv digital (telefon și tabletă).

[Revista Foto]: Ce însemna fotografia pentru tine?

[Olga Vușcan]: Este parte din mine – este terapia mea, este locul meu în care mă refugiez și explorez și este sursă de bucurie, indiferent că am făcut un cadru wow cu un bebe mic sau am surprins un strop de ploaie pe o frunză cu telefonul. Și cred că va rămână cu mine până când voi mai putea fotografia, indiferent că voi trăi din asta sau nu.


În încheiere îi mulțumim Olgăi pentru deschidere și pentru tot ce a împărtășit cu noi și vă invităm să admirați câteva fotografii semante de ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *