Adaugare site și sitemap în Google Search Console

Adaugare site și sitemap în Google Search Console

În articolul despre ce înseamnă SEO vă povesteam despre confirmarea calității de proprietar a unui site prin adăugarea acestuia în Google Search Console, iar în articolul de astăzi o să învățăm cum putem face acest lucru.

Dacă te întrebi de ce ai avea nevoie de Google Search Console îți voi spune că este un instrument gratuit ce te ajută să îți gestionezi site-ul în așa fel încât „roboțeii” de la Google să îl indexeze și să fie accesibil pentru posibilii clienți. Doar de aici poți să adaugi sitemap-ul pentru a fi indexat, poți verifica în ce măsura Google a indexat paginile din site-ul tău, dar poți vizualiza și cuvintele cheie care îți aduc vizitatori.

Înainte de a începe procesul de confirmare a calității de proprietar a site-ului am să-ți spun că pentru a folosi Google Search Console ai nevoie de un cont de Google. Cu siguranță fiecare dintre noi are un „gmail”, dar pentru cei care nu dețin o adresă de email pe Google vă recomand să vă faceți una. E gratuit și puteți să o folosiți doar pentru elementele tehnice legate de site. Așadar, să începem!

Adaugare site în Google Search Console

Ne aflăm în punctul în care tocmai am căutat site-ul nostru în Google și am aflat că nu este încă înregistrat ca fiind proprietatea noastră. Ce facem?

Verificare indexare site in Google. Exemplu: revistafoto.ro

Verificare indexare site in Google. Exemplu: revistafoto.ro

Dăm click pe primul link și se va deschide pagina de start din Search Console. Dacă ai ajuns pentru prima dată aici, vei găsi și un mesaj de întâmpinare drăguț. 🙂 Următorul pas este să dai click pe butonul din dreapta sus „Add a property”.

Google Search Console adaugare site fotograf

Google Search Console adaugare site

În momentul următor o să apară o căsuța în care vei adăuga adresa site-ul tău. Recomandarea este să fie adăugat fără www sau https/http în față. Aceste versiuni ale site-ului o să le adăugăm la final.

Adaugare adresă site Google Search Console

Adaugare adresă site Google Search Console

Click pe „Add” și urmează partea de verificare a faptului că site-ul  îți aparține. Acest lucru se poate face prin mai multe metode și o să le explicăm pe rând.

1.Verificare site prin metoda recomandată de Google – aceasta presupune să descarci un fișier html și să îl uploadezi în root-ul site-ului prin FTP sau din Cpanel. Complicat, nu-i așa? Avem și variante mai simple. 😉 

Verificare site prin metoda recomandată de Google

Verificare site prin metoda recomandată de Google

2. Verificare site prin metode alternative și în acest caz avem mai multe variante: HTML Tag, Domain Name Provider, Google Analytics, Google Tag Manager.

2.1 Verificare prin HTML Tag – vei avea nevoie să instalezi un plugin care îți permite să adaugi un cod în secțiunea <head> a site-lui tău.  Ai nevoie să intri în admin-ul site-ului tău și sper că e pe WordPress, să alegi Module > Adaugă un modul nou și să cauți denumirea modului Head, Footer and Post Injections în partea dreaptă. Click pe instalare și mai apoi pe activare.

Instalare modul Head, Footer and Post Injections

Instalare modul Head, Footer and Post Injections

După activare e nevoie să mergi în Setări > Header and Footer și chiar în prima casuță vei adaugă codul pentru verificarea prin HTML Tag și vei apăsa pe salvare.

Google Search Console adăugare HTML Tag în head

Google Search Console adăugare HTML Tag

După acest pas tot ce mai e nevoie este să apeși pe butonul Verify din Google Search Console. Dacă ai urmat pașii corect vei primi un mesaj de verificare cu succes.

Adaugare cu succes a site-ului in Google Search Console

Adaugare cu succes a site-ului in Google Search Console

2.2 Verificare prin domanin name provider – dacă site-ul tău este găzduit la unul din providerii din lista drop-down tot ce trebuie să faci este să alegi providerul și să urmezi instrucțiunile pentru validare. În general pentru site-urile .ro acest tip de verificare nu poate fi aplicată.

Verificare prin domanin name provider

Verificare prin domanin name provider

2.3 Verificarea prin Google Analytics este o altă metodă rapidă pe care o poți folosi dacă ai Google Analytics. Totuși, dacă citești acest articol, înseamnă că ești la început în tainele SEO pentru site-ul tău, deci, o să-ți recomand tot varianta 2.1 fiind cea mai sigură și rapidă. 

Verificare prin Google Analytics

Verificare prin Google Analytics

2.4 Verificarea prin Google Tag Manager necesită și aceasta un cont dedicat, deci, ne întoarcem tot la recomandarea 2.1.

Verificare prin Google Tag Manager

Verificare prin Google Tag Manager

Indexare sitemap cu Google Search Console

După verificarea cu succes a site-ului urmează adăugarea site map-ului acestuia și trimiterea spre indexare. Dacă vei apăsa pe Continuă după ce vei primi mesajul de succes vei fi dus într-o nouă pagină ce seamănă cu cea de mai jos.

Google Search Console interfata veche

Google Search Console interfata veche

În 2018 Google Search Console a făcut un update privind interfața acestei platforme și pentru a te bucura de cea nouă îți voi recomanda să apeși pe butonul de sus „Use new Search Console”. Înterfața nouă este mult mai prietenoasă și pentru a adăuga sitemap-ul e nevoie să alegi din stânga Sitemaps.

Adaugare sitemap Google Search Console

Adaugare sitemap Google Search Console

În general un sitemap se află în root-ul site-ului și are denumirea de „sitemap.xml” sau „sitemap”. Puteți verifica acest lucru dacă accesati numesite.com/sitemap.xml sau numesite.ro/sitemap. Recomand ca această denumire să fie trecută în câmpul destinat pentru sitemap după care să fie apăsat butonul Submit. În cazul în care sitemap-ul site-ului vostru are altă denumire o să primiți un mesaj de eroare. Dacă e cel corect, atunci o să fie trimis spre a fi citit de „roboțeii” de la Google și indexat.

Puteți verifica dacă sitemap-ul vostru a fost indexat după 1-2 ore prin revenirea în Google Search Console. Dacă totul este ok, o să apară la status mesajul „Succes”.

Sitemap indexat cu succes

Sitemap indexat cu succes


Aceștia sunt pașii pentru a confirma site-ul ca și proprietate a ta și pentru a adăuga sitemap-ul. Dacă ai neclarități sau întrebări, nu ezita să ne scrii în comentarii și noi îți venim în ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *