Ziua Mondiala a Fotografiei revistafoto.ro

Ziua Mondială a fotografiei

Ziua Mondială a fotografiei este sărbătorită la data de 19 august începând cu 2009, iar ideea a venit de la un tânăr australian pasionat de arta fotografică, Korske Ara. 2019 este un an important pentru tot ce ține de istoria fotografiei deoarece sărbătorim 180 de ani de la obținerea primului brevet pentru realizarea acesteia. Brevetul a fost înregistrat în 1839 iar mai apoi cumpărat de guvernul francez ce a ales să numească acest gest un „cadou gratuit pentru omenire”. 

Cu siguranță fotografia schimbă vieți în fiecare secundă, atât pentru cei pasionați de ea, cât și pentru cei care se lasă fotografiați. Mulțumirile noastre pentru fotografie se duc fără doar și poate către cei pe care îi putem numi cu ușurință „părinți” ai fotografiei, sau inventatorii „dagherotipiei”, Louis Jacques Mande Daguerre şi Joseph Nicéphore Niépce.

Dorința de a capta imagini pentru eternitate a mai apărut și în sufletele altor pasionați de această artă, dar cel care a reușit să realizeze prima fotografie a fost Joseph Nicéphore Niépce în anul 1826. Cercetările sale au început în 1814, iar colaborarea cu Louis Jacques Mande Daguerre a început în 1829, când cei doi au rămas în istorie pentru totdeauna.

Joseph Nicéphore Niépce a realizat prima imagine fotografică în cameră obscură folosind asfalt pe plăcuțe de cupru tratate cu ulei de levănțică, de la fereastra fermei sale, din Saint-Loup-de-Varennes, Franța, din dorința de a înlocui desenul.

Expunerea a durat 8 ore, iar creația poartă numele de „Vedere de la ferreastra din Le Gras”. Acest timp de expunere îndelungat făcea la acel moment ca tot ce era în mișcare să nu fie surprins în fotografii. Dacă astăzi surprindem foarte ușor orice fracțiune de secundă din viața noastră cu ajutorul unei camere foto, în 1838 lucrurile erau mai mult decât complicate.

View from the window at Le Gras prima fotografie

Tehnica dagherotipiei era una destul de greoaie la acel moment. Imaginea era formată dintr-un amalgam de argint și mercur așezate pe suprafața unei plăci asemănătoare cu o oglindă.
Fotografia era foarte sensibilă și putea fi ștearsă cu degetul, iar prin expunerea la aer oxida. Din acest motiv s-a apelat mult timp la protejarea ei prin carcase ermetice sau rame acoperite cu sticlă.

Și cum istoria fără lupte de putere nu ar exista, a fost și Hippolyte Bayard care și-a asumat faptul că el ar fi inventatorul fotografiei. În această luptă personală cu Louis Daguerre, în 1840, a creat o imagine de tip autoportret ce îl înfățișa ca fiind mort, evident din cauza lui Louis Daguerre.

Hippolyte Bayard autoportret

Robert Cornelius – primul selfie din istoria fotografiei

Un alt pioner al fotografiei, care din fericire nu a dus lupte de putere, este Robert Cornelius, un producător de lămpi ce s-a remarcat prin măiestria sa de a șlefui argintul și inevitabil a putut experimenta tot ce aceasta îi putea oferi la acel moment. El a fost cel care a realizat primul selfie din istorie și primul portret, în 1839.

Robert Cornelius primul selfie

Lucrurile nu s-au oprit aici și treptat fotografia a evoluat tot mai mult. William Henry Fox Talbot a început diferite experimente fotografice încă din 1834, dar abia în 1839 a reușit să prezinte primele detalii despre „desenul fotogenic” pentru ca mai apoi în 1941 să prezinte primul proces fotografic bazat pe tehnica de negativ și pozitiv.

fox talbot calotipia

Chiar dacă Talbot şi Daguerre şi-au făcut publice invenţiile în aproximativ aceeași perioada, iar daghereotipia a dominat industria fotografică a vremii, calotipia (care presupunea crearea de negative şi imprimarea imaginilor cu ele) rămâne în istorie ca precursorul procedeelor fotografice fosite începând cu secolul XX.

Deși nu a fost la fel de populară ca daghereotipia, tehnica lui Fox Talbot, redenumită în „calotipia” a fost păstrată și folosită până în 1851 când a apărut un procedeu bazat pe colodiu umed. Tehnica pe bază de colodiu a fost inventată de un scluptorul și fotograful Frederick Scott Archer. Prin această tehnică s-a redus timpul de expunere și s-a îmbunătățit calitatea copiilor fotografice. Treptat colodiul a fost înlocuit cu gelatina.

You press the button, we do the rest

Anul 1880 vine cu tot mai multe tipuri de plăci fotografice iar timpul de expunere este redus semnificativ la 1/25 dintr-o secundă.

„You press the button, we do the rest” este sloganul sub care sunt introduse aparatele Kodak de către George Eastman.

George Eastman a pus primul aparat foto în mâinile consumatorilor în anul 1888, reuşind să transforme un proces greoi şi complicat, în unul accesibil pentru aproape toată lumea, el fiind cel care a patentat aparatul de fotografiat cu rolfilm.

Usor s-a ajuns și la primul sistem color, Autochrome Lumière, în decembrie 1903. Desi prima imagine color aparține fizicianului James Maxwell și a fost făcută în 1861, prima fotografie color care să nu se decoloreze a apărut datorită sistemului Autochrome Lumière.

Acesta era un sistem de fotografie color transparentă. Fotografierea se făcea pe trei plăci fotografice alb/negru cu substanțe cromatice sensibile numai la culorile roșu, verde și albastru. Apoi cele trei fotografii transparente rezultante se suprapuneau, dând o fotografie color transparentă.

Fotografia instantanee cunoscută sub numele de Polaroid a apărut în anul 1949, fiind pusă la punct de dr. Edwin Land, la început în alb/negru, iar din 1962 în culori.

În 1990, compania Kodak a prezentat publicului DCS 100, primul aparat de fotografiat digital disponibil în comerț. Avea un senzor tip CCD de 1,3 megapixeli (1024×1280 px), o sensibilitate ISO 100, timpi de expunere de la 8s la 1/2000 și o memorie internă de 200MB

Din acel moment putem spune că fotografia și aparatele de fotografiat au evoluat din ce în ce mai mult și noutățile în materie de aparate foto nu încetează să ne surprindă.


Astăzi, 19 august, sărbătorim Ziua Mondială a Fotografiei și o mișcare globală este aceea de a publica cea mai bună fotografie a noastră cu hashtag-ul #WorldPhotographyDay. Să avem inspirație, lumină bună și așteptăm fotografiile voastre și în comentarii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *